Voorschoten - Zondag 8 oktober reisde Forescate Dames 1 af naar Leiden voor de derby tegen Roomburg. Derby’s staan bekend als extra beladen wedstrijden en dat is ook afgelopen zondag weer bevestigd. Roomburg is afgelopen seizoen gepromoveerd uit de 3e klasse en draait tot op heden een prima seizoen. Forescate kent daarentegen een minder goede start van het seizoen. Met het kleinst mogelijke verschil werden drie van de vier wedstrijden verloren. Tegen degradant Gouda pakte Forescate wél de verdiende drie punten. De doelstelling was duidelijk, want wat is er nou mooier dan de tweede overwinning te boeken in het hol van leeuw?

De Voorschotense dames begonnen de wedstrijd fel. Roomburg had moeite om onder de druk van Forescate uit te hockeyen, wat resulteerde in slordige passes van de Leidenaren. Na 20 minuten wist Roomburg dan toch de openingstreffer te maken. Aan de linkerkant van de cirkel kon een Leidse aanvalster de bal vrij aannemen en van dichtbij scoren: 1-0. Forescate liet zich niet kennen en zette de lijn door van de eerste 20 minuten van de wedstrijd. De voorsprong van Roomburg mocht dan ook niet lang duren. Nog geen 5 minuten na de 1-0 zag het publiek een mooie combinatie tussen Esther van Zonneveld (A1) en Milou Raap. Esther speelde Milou in, waarna Milou de bal teruggaf op de strafbalstip. De goed doorgelopen Esther van Zonneveld zorgde daar voor de 1-1. Met een gelijke tussenstand zochten de teams de kleedkamer op.

Na de rust moest de Voorschotense defensie iets vaker in actie komen, maar dat was geen probleem. Jenna van der Kruk (A1) stond haar mannetje en maakte het de Roomburgse aanvalsters niet makkelijk. De vaste achterhoede van Forescate stond als een dijk en keepster Philique Immink kwam nauwelijks in de problemen. Een kwartier voor tijd haalde Esther van Zonneveld de eerste strafcorner voor Forescate. Door middel van een slimme variant schoot Milou Raap de bal hard op de plank: 1-2. De verdiende voorsprong stond eindelijk op het scorebord. Helaas mocht óók deze voorsprong niet lang duren. Acht minuten voor tijd wist Roomburg de 2-2 te scoren door middel van een tip-in.

Ook nu liet Forescate de koppies niet hangen en bleef bikkelen. Twee minuten voor tijd werd dit harde werken beloond. Opnieuw was het Esther van Zonneveld die een voetje wist te vinden in de cirkel. Amber Schonk gaf de bal feilloos aan en Milou Raap wist de bal weer hard op de plank te slaan: 2-3. De euforie was groot, maar de clubscheidsrechter onderbrak het Voorschotense feestje. De bal was volgens hem buiten de cirkel geslagen, dus werd dit winnende doelpunt afgekeurd. Dit zorgde voor grote consternatie bij de dames van Forescate en de Voorschotense aanhang langs de kant. Er veranderde in de slotminuten niets meer aan de stand, dus stond er na 70 minuten 2-2 op het scorebord.

Nu wil het toeval dat het winnende doelpunt is gefilmd en tevens door een fotograaf subliem is vastgelegd. Op deze video en op de foto is duidelijk te zien dat de bal binnen de cirkel werd geslagen en dat het dus een glaszuiver doelpunt betrof. Forescate heeft bezwaar gemaakt tegen de genomen onjuiste beslissing en de beelden zijn naar de KNHB gestuurd.

Aanstaande zondag speelt Forescate D1 om 12:45 uur thuis tegen Groen Geel D1. Groen Geel was vorig jaar nog een team dat in de top-5 van de Tweede Klasse meedeed, maar door wijzigingen binnen het team hebben ze het erg lastig dit jaar. Op dit moment bezetten zij de laatste plek in de competitie.

Forescate Heren 1
Forescate Heren 1 is aan een uitstekende serie bezig in de Tweede Klasse. Na een nederlaag bij Terriërs op de openingsdag volgden overwinningen tegen Kikkers, AMVJ en Westerpark. Op de vijfde speeldag stond de uitwedstrijd tegen HC Haarlem op het programma dat eveneens 9 punten behaalde. In Haarlem dicteerde maar 1 ploeg en dat was Forescate. De bezoekers waren twee maatjes te groot voor de medekoploper en het was wachten op de Voorschotense openingstreffer. Die viel halverwege de eerste helft toen Tycho Engelen zich op onnavolgbare wijze langs enkele tegenstanders wurmde en met zijn backhand hard raakschoot: 0-1. Een halve minuut later was het Tom Kruysmulder die na een pass van Tycho Engelen prachtig afrondde en de stand op 0-2 bracht. Acht minuten voor de pauze besliste Christiaan van der Feltz, na een vervelende blessure voor de eerste maal dit seizoen in actie komend voor Heren 1, de wedstrijd door de 0-3 binnen te slaan na een voorbereidende actie van Yannick van der Haas.

Ook na de pauze hetzelfde spelbeeld. Forescate was heer en meester en creëerde kans op kans, maar was niet al te scherp in de Haarlemse cirkel. Aan de andere kant was het een rustige middag voor doelman Kevin Segeren, ook weer terug na een blessure, die nauwelijks iets te doen kreeg. De 0-4 eindstand werd op het scorebord gezet door Yannick van der Haas uit een strafcorner, waarbij de doelman van de thuisclub er niet goed uit zag. Al met al een uitstekende overwinning, waardoor Forescate koploper blijft met 12 punten uit vijf duels. Zondag 15 oktober ontvangt Forescate Heren 1 medekoploper Amstelveen om 14.45 uur. Een topper om naar uit te kijken, zeker gezien de goede vorm waarin de brigade van Rutger den Hartog en Michel Wijnbelt verkeert. Kom dus allen naar Sportpark Adegeest om de beide Voorschotense vlaggenschepen te steunen in hun jacht op de overwinning!